Exportadvies is maatwerk

U vindt de Nederlandse markt te klein worden en het buitenland begint te lonken. Tijd om te gaan nadenken over exporteren dus. Maar eens beginnen met een paar bekenden bellen om te vragen hoe zij dat nu doen. Zo, dat was een productieve belronde, een hoop goede tips. Beurzen bezoeken, meegaan op handelsmissies, buitenlandse bedrijven benaderen, KvK bellen, RVO bellen, seminar volgen, etc. etc. 

Ook maar eens even op Google zoeken, kijken wat daar allemaal te vinden is. Hmm, informatie genoeg, maar nu? Waar te beginnen? Waar liggen de grootste kansen voor mijn bedrijf? Hoe gaat dat straks met betalen? En wie gaat dit straks intern oppakken en in goede banen leiden? 

Misschien eerst maar even beginnen met een plannetje schrijven… 

 

Exportplannen 

Starten met exporteren betekent dat u verwacht dat uw bedrijf gaat groeien. U gaat er tenslotte vanuit dat uw exportactiviteiten succesvol worden.  

Beginnen met het schrijven van een plannetje (exportplan) is daarom een goed begin om uzelf voor te bereiden op de veranderingen die u kunt verwachten.

 

Exportplan schrijven 

Een exportplan schrijven is eigenlijk net als het schrijven van een bedrijfsplan. Het is een hulpmiddel waarmee u uzelf meer inzicht geeft in hoe en waarom u het een en ander juist op die manier denkt te gaan doen. En ondanks dat het in de praktijk vaak toch net even anders gaat, heeft het plan u wel geholpen om alvast op een aantal zaken voorbereid te zijn. Het is met het schrijven van een goed exportplan niet anders. 

 

Een goed exportplan 

Het maken van een exportplan is niet alleen een bedrijfseconomisch hulpmiddel om te bepalen welke exportmarkt u gaat bedienen, of hoe u deze gaat bedienen. Een belangrijk element van het exportplan is bedoeld om vooruit te kijken op welke manier uw exportplannen invloed gaan hebben op uw organisatie. U gaat er vanuit dat u succesvol gaat exporteren, dus u gaat er eveneens vanuit dat uw bedrijf gaat groeien (en dus veranderen). 

Hoe uw bedrijf gaat veranderen is zonder inzicht in uw organisatie natuurlijk onmogelijk. Maar een exportplan schrijven zal u helpen met de voorbereiding van de noodzakelijke aanpassingen in uw organisatie. U wilt tenslotte succesvol gaan exporteren. 

En het zou jammer zijn als u op gegeven moment mooie nieuwe buitenlandse klanten heeft gevonden om er vervolgens achter te komen dat deze door de organisatie nog niet (goed genoeg) bediend kunnen worden…

 
exportadvies-exportadviseur-amsterdam

Exportadviseur / exportcoach

Als ondernemer (of exportmanager) moet u daar wel de tijd voor kunnen vinden. Tijdelijke hulp inschakelen kan uitkomst bieden. U kunt een exportadviseur / exportcoach inhuren die u wat werk uit handen neemt. En u kan ondersteunen met exportadvies dat passend is bij de situatie van uw organisatie. Daarnaast staat een exportadviseur iets meer buiten uw organisatie en kan daarmee nieuw licht werpen op zaken waarmee u geholpen kunt zijn. 

 

Exportadvies is maatwerk 

Een organisatie voorzien van het juiste exportadvies is pas mogelijk als er meer over de organisatie bekend is. Naast inzicht in het bedrijf, de producten, de ambities, etc. zal ook bedrijfseconomisch inzicht nodig zijn. 

Een exportadviseur met een bedrijfseconomische achtergrond is daarom geen overbodige luxe bij het maken van een goed exportplan

Wilt u meer weten over exportplannen schrijven? Stuur ons dan een bericht en een van onze exportadviseurs neemt binnen 24 uur contact met u op.