Exporteren is doen

Exporteren is ondernemen, een kwestie van doen. U begint gewoon en met de winst die u maakt lost u de problemen op die worden veroorzaakt. Zo simpel kan het zijn.

Achteraf weet u precies wat wel en niet goed ging, en heeft u geleerd hoe u het de volgende keer anders zou doen. Achteraf weet u ook welke problemen (kosten) u had kunnen besparen, en hoe u sneller resultaat had kunnen boeken.

 

Kosten

Doen is de belangrijkste factor als u wilt gaan exporteren. Neemt niet weg dat sommige problemen vaak vooraf al geïdentificeerd hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld door iemand die al ervaring heeft met exporteren. Waarom zou u extra “leergeld” betalen voor de problemen die u onderweg moest oplossen omdat u deze voor het eerst moest ervaren?

 

Baten

Het blijft een kwestie van doen. Maar vooraf tijdelijke hulp inschakelen kan u kosten besparen, en sneller toegang bieden tot een nieuwe exportmarkt. U kunt bijvoorbeeld met een exportadviseur een concreet plan opstellen. Door samen met een adviseur een concreet exportplan op te stellen kunt u vooraf uw kansen en risico’s in kaart brengen. Daarnaast is het export plan een goed document dat u kunt gebruiken als communicatiemiddel richting personeel of eventuele investeerders die u nodig heeft om uw exportplannen te realiseren. Kortom, gedegen exportadvies kan een tijd en geld besparen.

 

Afweging

Mocht u nog twijfelen, dan is het misschien goed om te weten dat sommige ondernemers in aanmerking komen voor een exportsubsidie via de overheid. Met deze vergoeding kunt u onze exportcoach inhuren bij het schrijven van uw exportplannen.

Wilt u meer weten? Stuur ons dan vandaag nog een bericht en een van onze exportcoaches neemt binnen 24 uur contact met u op.